Tanvi Buch

Tanvi Buch

Architecture + Watercolors

San Jose Kitchen Remodel

THE CLIENT WANTED TO UPGRADE THE KITCHEN AND CONVERT IT INTO AN ORIGINAL ART GALLERY. THE COLOR PALETTE WAS UPDATED FOR THE KITCHEN, AS WELL AS OTHER PARTS OF THE HOUSE.

BEFORE

image1

The client wanted an open kitchen so we decided to demolish the wall between the kitchen and the dining room allowing the whole space to become one.

AFTER

image2

Updating the color palette to a cheery yellow brightened the space even further. New light fixtures were selected to work with the bar counter as well as highlight the art on the walls.

BEFORE

image3

The cabinetry and the countertops were all upgraded,

AFTER

image4

The warm wood cabinets and the brand new concrete countertops lend a contemporary feel to the space, as do strategically open endcaps which display wine glasses.

BEFORE

image5

Getting rid of the refrigerator and the wall cabinets and using space from the existing mud room made the kitchen bigger and more wall surfaces were revealed which allowed us to play with color.

AFTER

image6

The new refrigerator is set flush into the wall which makes moving around in the new kitchen a lot easier.

BEFORE

image7

The existing mud room wall beyond with access to the side-yard.

AFTER

image8

Demolishing the mud room wall, and adding the area into the kitchen made the space much larger. The side-yard access door was retained for the natural light it brings in. A small part of the mud room was retained as pantry with its new door matching the new cabinets.

BEFORE

image9

Demolishing the Kitchen/Dining Room wall opened up the space.

AFTER

image10

The color palette for the rest of the house was upgraded as well, and the open kitchen colors beckon to the other bright colors used beyond.

BEFORE

image11

The single window in the kitchen was the only source of natural light and created a bright spot, with all else much darker. 

AFTER

image12

Bringing part of the mud room area into the kitchen along with the glazed side-yard door added another source of natural light, and made the new kitchen space much brighter.